İMSAK'A 02:00
HABER GÖNDER
Esenler Medipol Üniversite Sağlık Kurumu Genel Cerrahi Bölümü’nden Doç. Dr. Çiğdem Arslan, cemiyetin yüzde 20’sini etkileyen ve rehabilitasyon edilmediğinde ciddi hastalıklara yol açan kabızlığın rehabilitasyonunda kullanılan son usulü anlattı.
Doç. Dr. Çiğdem Arslan, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Kronik kabızlık hem hayat niteliğini bozuyor hem de bağırsak divertikülleri, kolorektal kanserler ve hemoroid, çatlak gibi proktolojik hastalıklara taban hazırlıyor. Hastaların çoğunda kabızlığa neden olabilecek somut bir neden görünmüyor. İdiopatik kabızlık olarak adlandırdığımız bu gidişatta hastalara bol lifli beslenme, dışkı yumuşatıcılar ve bağırsak hareketlerini süratlendirici bazı ilaçlar öneriliyor. Mevcut beslenme teklifleri ve ilaç rehabilitasyonları kronik kabızlık sürükleyen hastaların ancak yüzde 30’unda gevşeme sağlarken, bu hastaların büyük kısmı geçici ya da kısmi fayda görüyor ve çoğu dışkı yumuşatıcı ilaçlara bağımlı biçimde yaşamlarını sürdürüyor.”
Hastalıkların esasında mikrobiyata etmeni
Bağırsaklarımızda yaşayan mikroorganizmaların ehemmiyetinin son 10 senede daha iyi anlaşıldığını ifade eden Doç. Dr. Çiğdem Arslan, “Doğumdan itibaren oluşan ve genellikle ilk 5 senede şekillenen bağırsak floramız iltihabi bağırsak hastalıklarından kansere, şeker hastalığından obeziteye çok rakamda hastalıkla ilişkili olabilir. Bağırsak floramız başka bir deyişle mikrobiyatamız doğum biçimi, beslenme, antibiyotikler, hayat şekli ve genetik yapı gibi çok rakamda etmenden etkilenir. Bedenimizde yaşayan milyarlarca mikroorganizmanın hem birbiriyle hem de bizimle geçimli kompozisyonda olması sıhhatli vücutsal faaliyetlerin sürmesi için elzemdir” dedi.
“Bazı yiyecekler neden değer”
Özellikle gaz, kabarıklık, kabızlık, sıkıntılı bağırsak gibi yakınmaları olan hastalarda kolay beslenme farklılıklarıyla bağırsak florası değiştirilerek gevşeme sağlamanın muhtemel olabileceğini söyleyen Doç. Dr. Çiğdem Arslan, “Bazı besinlerin sizi değiyor olması, sıhhatli beslenmenize rağmen hali hazırda kabızlık sürüklemeniz, yiyecek alerjileri, stres altında bağırsak kumpasınızın hemen bozulması mikrobiyatanızın size verdiği ihtarlardan ibarettir” bilgisini verdi.
“Ne yiyorsak oyuz”
Doç. Dr. Çiğdem Arslan, laboratuvar civarında yapılan kapsamlı mikrobiyata tahlilinin ardından şahsa özel tertip edilen şahsileştirilmiş rehabilitasyonun son derece tesirli neticeler verdiğini açıklayarak laflarını şöyle bitirdi: “Başta kronik kabızlık, sıkıntılı bağırsak belirtiyi İBS, hemoroid, makat çatlağı gibi proktolojik hastalıklarda uygulanan mevcut rehabilitasyon alternatifleri hem hasta hem doktor için kalıcı ve tatmin edici netice vermiyor. Şahsileştirilmiş rehabilitasyon yaklaşımı zaferli ve aktif bir usul olarak öne çıkıyor. Unutulmamalıdır ki sıhhatli sindirim sistemine sadece beslenmenizi ve hayat stilinizi değiştirerek sahip olmak muhtemel.”
“Yurtdışından gelen pozitif vakalarda virüs miktarı düşük”
VAKA
İYİLEŞME
ÖLÜM
AKTİF VAKA
VAKA
İYİLEŞME
ÖLÜM
AKTİF VAKA